interior view of unreal sequences, OBRA residential project in Brooklyn, New York
1 | 2 | 3 | 4
back Back

UNREAL SEQUENCES

Brooklyn, New York
NOVEMBER 2001

Down
The interior architecture of an apartment in Brooklyn presents a reconfigured plan for domestic space based on a deterministic morphological choice. Set in a former school building on Pacific Street, the space is bisected by a massive masonry wall and regulated by a board of owners with an equally solid aversion to any form of change. After several design proposals attempting to integrate the various rooms into a recognizable spatial sequence were systematically rejected by the owner's board, a reinterpretation of the existing layout (the only option the board seemed inclined to accept) was committed to a device we decided to call: of unreal sequences.

Bypassing any debate on the primacy of form or function, the spaces are defined as a negotiation between a rigorous formal coherence and the realities of daily living requirements. As spaces unravel along the wall surfaces, different rooms flow into each other, at once becoming one and many. With ceiling heights over 14 feet, the layout of partitions does not contend with the presence of the body beyond a six-foot height, and can then assume an arrangement free of the constraints of human scale. A rotation of the top of the wall in relation to the bottom becomes the basic operation that almost without will defines form. The walls thus constructed are stronger in their lateral dimension and, although seemingly curved, always straight in section, therefore easy to build on a restricted budget.